BIO 5 Wine of Italy
Tentokrát jsme poskládali výběr známých a velmi kvalitních vín ze 3 regionů - Toskánsko, Umbrie a Marche, z vinařství Badia a Coltibuono, Antonelli San Marco a Velenosi Vini ve vynikající BIO kvalitě.
To musíte ochutnat!
Kategorie: | Marche (Marky) |
---|
Obsah BIO bedýnky:
* ROSSO PICENO SUPERIORE BIO DOC, R. 2016, Velenosi Vini (Marche)
Rosso Piceno (název podle národa Picenů, kteří žili kdysi v oblasti Marche) je víno, kde se krásně snoubí dvě odrůdy v daném poměru pro Rosso Piceno - 70% Montepulciano d´Abruzzo a 30% Sangiovese. Skvělé víno, které nikoho nezklame a nyní "zdravější" v BIO kvalitě. Víno zraje několik měsíců v dubových sudech.
Při pohledu je to intenzivní rubínově červená a do nosu vyjadřuje bohaté tóny suchých květin, třešní a divokých jahod, s kořeněnými detaily a aromatickými bylinkami. Chuť je plná a obklopující, s jednoznačnou tříslovinovou strukturou a vyrovnanou svěžestí, s perzistentní aromatikou, plná a strukturovaná chuť.
* MONTEFALCO ROSSO DOC BIO, R. 2016, Antonelli San Marco (Umbrie)
Základní červené víno vinařství Antonelli z Umbrie. Odrůdy: Sangiovese 70%, Sagrantino 15%, Merlot 15% Ruční sběr hroznů Sangiovese probíhá koncem září. Vinifikace probíhá u každé odrůdy zvlášť, mošt kvasí na slupkách 14 dní při teplotě 25°C. Víno se nefiltruje ani nečiří, používá se spontánní gravitační čištění. Po kupáži všech 3 odrůd se víno stáčí do 25 hl dubových sudů. Po 12 měsících se víno lahvuje. Na lahvi leží dalších 6 měsíců, než se dává do prodeje.Krásná červená až rubínová barva, s fialovými odstíny. Ve vůni patrné lesní plody, třešně a švestky, s lehounce připálenými tóny. Širší chuť, teplá, harmonická, s plnou komplexností. Velmi dobře se hodí k těstovinám, pečenému červenému masu a vyzrálým sýrům.
* GRECHETTO COLLI MARTANI MONTEFALCO DOC BIO, R. 2019, Antonelli San Marco (Umbrie)
Odrůda Grechetto je rovněž autochtonní /prapůvodní odrůda ale tentokráte z regionu Umbrie. Grechetto je již pár let v našem portfoliu a je velmi oblíbené. Název odrůdy moc lidí nezná, ale jakmile jednou ochutná, tak se stává, že se ihned víno stane jeho favoritem... Jak to bude s vámi?
* MONTEFALCO ROSSO RISERVA DOC BIO, r.2016, Antonelli San Marco (Umbrie)
Ruční sběr hroznů Sangiovese probíhá koncem září. Vinifikace probíhá u každé odrůdy zvlášť, mošt kvasí na slupkách 15 - 20 dní při teplotě 25°C. Spontánní gravitační čištění bez filtrace. 6 měsíců leží víno v malých 500 l dubových sudech, poté 12 – 15 měsíců ve větších 25 hl sudech a nakonec v láhvi ještě 12 měsíců. Odrůdové složení: Sangiovese 70%, Sagrantino 15%, Merlot 5%, Cabernet Sauvignon 10%. Hluboce tmavá červená rubínová barva. Harmonická, čistá intenzivní vůně, s jemnými tóny švestky, třešně a koření. V chuti je víno velmi elegantní, s připomínkou červeného vyzrálého ovoce. Ve finální dochuti plné vyrovnané tříslo. Výborně se hodí ke grilovanému nebo pečenému červenému masu, k těstovinám s výraznou chutí, vyzrálým sýrům.
* CHIANTI CLASSICO DOCG BIO, R. 2016, Badia a Coltibuono (Toskánsko)
Toto klasické Chianti a jeho etiketa je jedním z nejznámějších a nejreprezentativnějších symbolů oblasti Chianti Classico. Réva se pěstuje a víno vyrábí absolutně čistým biologickým způsobem, od r. 2003 má certifikát ICEA. Odrůdové složení: 90% Sangiovese, 10% Canaiolo. Víno zraje ve velkých dubových sudech. Výrazná rubínová barva. Víno s hezkou vůní třešní, tabáku, vanilky, tóny koření, květinová vůně mečíků, fialek a náznaky vůně kůže. Chuť je suchá s elegantním tříslem, lahodná, vyrovnaná, s příjemnou kyselinkou, dlouhotrvající.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.