PIEMONT No1 Wine of Italy

První degustační bedýnka z velmi známého vinařského regionu - Piemonte, Piedmontu, Piemontu...

3 původní modré odrůdy z této oblasti od ikonických vinařů - Domenico Clerico, Sergio Barale a Bruno Rocca.

3 odrůdy, které jsem vybrala ve stejných ročnících (2017 - Dolcetto a Barbera a v ročnících 2018, 2019 - Nebbiolo), abyste mohli posoudit odlišnosti různých oblastí - "terroir"(Alba, Langhe) a i práci s vínem 3 různých vinařů.

 

odesíláme ihned
Značka: Wine of Italy
4 080 Kč –25 % 3 060 Kč
Kategorie: ►Degustační bedýnky
Objem: 6x0,75 l
Region: Piemont /Piemonte/
Ročník vína: 2017, 2018, 2019
degustační bedýnka Piemont No1
Novinka
4 080 Kč –25 %

Langhe Dolcetto "VISADI" DOC, r. 2017, vinař Domenico Clerico

Vinice jsou v katastru městečka Monforte d’Alba, jsou orientovány na jih a jihozápad a nejstarší z nich má více než 50 let. Hustota keřů je 4.200 hlav na 1 ha. Výnosy jsou redukovány na 1,5 kg na 1 hlavu. Macerace probíhá pár týdnů na slupkách, poté víno zraje v nerezových tancích. Tmavá rubínová barva s fialovým nádechem jasně patrným zejména v pěně. Vůně typická, intenzivní, vinná. Chuť je suchá, s plným tělem, pro Domenica Clerica charakteristicky mohutná, s příjemně výrazným tříslem, avšak harmonická. Dlouhá dochuť. Hodí se k masovým předkrmům, salámům, uzeninám, pikantnějším sýrům, těstovinám s masovou omáčkou. Podáváme při teplotě 17°- 19° C.  Ocenění r. 2017: James Suckling 92 b. 

Dolcetto d´Alba "TRIFOLÉ" DOC, r. 2017, vinař Bruno Rocca (Azienda Agr. Rabajá)

Půda vinice Trifolé je směsí tufu a písku. Průměrný věk vinic - mezi 20-30 lety. Výnos je 7 tun hroznů na hektar. Fermentuje na slupkách po dobu sedmi až osmi dní. Celý vinifikační proces probíhá v nerezových tancích (7 - 10 dní), a poté víno afinuje ještě čtyři měsíce v lahvi. I v tomto základním provedení Dolcetta se projeví osobní síla vinaře a jeho dovednost. Barva je tmavě rubínová. Ve vůni cítíme zralé ovoce - švestky, třešně a ostružiny. Chuť elegantní s náznaky v dochuti mandlí. Podáváme při teplotě 17 - 19 °C. 

Barbera d´Alba "TREVIGNE" DOC, r. 2017, vinař Domenico Clerico 

Barbera d´Alba se pěstuje na vinicích v Monforte d’Alba s velmi redukovanými výnosy. Tím se dosahuje vína mimořádně extraktivního. Hluboká rubínová barva s věkem přechází do granátové. Vůně ovocná, typicky vinná, dost intenzivní ale zároveň příjemná a jemná. Chuť suchá, plná až robustní s dostatkem tříslovin, mimořádně perzistentní. Hodí se k téměř všem druhům červeného a tmavého masa v různé úpravě. Možno podávat též k vyzrálým a pikantním sýrům. Podáváme při teplotě 17 - 19°C. Ocenění r. 2017: Robert Parker 92 b. 

Langhe Nebbiolo DOC, r. 2019, vinařství Barale Fratelli

100% Nebbiolo, hrozny Nebbiola pochází z vinic, které jsou kultivovány pouze organicky (bio)Barva: rubínově červená, stárnutím získává granátově červené odlesky, vůně: intenzivní, plná, s tóny drobného červeného ovoce a květinových vjemů z růží, fialek a vistárie, chuť: suchá, plná, se správným tříslem, i když je mladá. 

Langhe Nebbiolo "FRALU" DOC, r. 2018, vinař Bruno Rocca  

Langhe Nebbiolo v podání Bruna Roccy je opravdu  zážitek. Krátká macerace je podřízena zvýraznění ovocného charakteru vína, stejně jako školení v použitých francouzských dubových sudech po dobu 8-12 měsíců. Světle rubínová barva s odlesky granátu, silná ovocná vůně odkazující na maliny a višně. Harmonická, příjemná a dobře vyvážená chuť zakončená dlouhou dochutí s typickým tříslem dokládající perfektně vyzrálé hrozny.

 Langhe Nebbiolo "CAPISME-E" DOC, r. 2018, vinař Domenico Clerico 

100% odrůda Nebbiolo ze staré rodinné vinice u Clericova domu. Krásné víno s ovocným výrazem se dělá zcela v nerezových tancích. Má rudou barvu a plnou, intenzivní a aromatickou vůni s náznakem koření / rozmarýn a bobkový list/. Ovocná plná chuť, harmonická, velmi působivá bez toho, že by bylo nutno upozorňovat na její specifika. Víno skvěle doplňuje pokrmy z uzenin, pečených mas i lanýžů.

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: