Vína z Apulie Degustační bedýnka
Region Apulie je u nás známý hlavně svou odrůdou Primitivo, ale z podpatku Itálie jsou i další skvělá vína - jak bílá, tak samozřejmě červená. Každý by čekal, že na jihu nebude v bílém víně výrazná kyselinka, ale Fiano Salento nám ukazuje pravý opak. Suché bílé z jihu a z původní odrůdy regionu. Z červených odrůd jsem schválně vybrala červená vína mimo primitivo, abyste měli možnost ochutnat další "pecky" apulijských červených vín - Nero di Troia, Malvasia Nera, Negroamaro...
Neváhejte a ochutnejte! Na zdraví!
Kategorie: | ╠ Degustační bedýnky |
---|---|
Region: | Apulie |
Objem: | 6x0,75 l |
Země původu: | Itálie |
Bagnara Fiano Salento IGP, r. 2021
100% odrůda Fiano Salento, které je nazýváno "zlatem Salenta". Intenzivní zlatá slámová barva, s krásným jasem a leskem. Vůně odhaluje vůně nektarinek, jablek, citrusů a středomořských křovin. Podáváme při 10 - 12°C.
Canonico Negroamaro Salento IGP, r. 2021
Jméno odrůda Negroamaro dostala z místního dialektu „niuru maru“ a to hlavně podle tmavých slupek hroznů a nahořklé chuti vína.
Předpokládá se, že tato odrůda vinné révy přišla z Řecka. Víno je intenzivně rubínově červené s velmi jemnou a ovocnou vůní. V chuti velmi vyvážené. 100% odrůda Negroamaro, 12,5 % alk. Podáváme při 16 - 18°C.
Montecoco Salice Salentino Rosso DOP, r. 2019
85% Negroamaro + 15% Malvasia Nera - víno je intenzivně rubínově červené až purpurové s velmi jemnou a ovocnou vůní. V chuti velmi vyvážené s náznaky lesních jahod, ostružin. Podává se při 16 – 18 °C a výborně se snoubí např. s jídly typu – luštěniny, těstoviny s rajčatovou omáčkou, dušené maso nebo i s místními sýry středně uzrálými.
Seraia Malvasia Nera Salento Aeronautica Edizione IGP, r. 2020
100% Malvasia Nera. Malvasia Nera je plné víno tmavé až fialové barvy s chutí švestek, koření a sušeného ovoce. Je to víno k večernímu rozjímání, a když si uděláte pořádný steak, tak určitě lepší večer nemůže být. Podáváme při teplotě 16 - 18°C.
Priamo Nero di Troia Rosso IGP, r. 2018
Nero di Troia (85 - 95%) a doplněno v malém množství odrůdou Malvasia Nera. Víno je intenzivně rubínově červené až purpurové s ovocnou vůní zralého ovoce. V chuti velmi vyvážené s náznaky třešní a jiného červeného zralého ovoce. Podává se při 16 – 18 °C a výborně se snoubí např. s jídly - pečený králík, dušené maso nebo i s místními sýry středně uzrálými.
Selvarossa Salice Salentino Rosso Riserva DOP, r. 2018
Odrůdové složení Selvarossy respektuje tradiční odrůdy oblasti: Negroamaro( 85%) a Malvasie Nera (15%). Víno je intenzivně rudé barvy, jeho vůně připomíná třešňovou marmeládu s jemnou vanilkou a lékořicí. Po ochutnání můžeme cítit na patře chuť jahod, třešní. Servírujeme při teplotě 18-20 °C a to k červeným grilovaným a pečeným masům, která dají tomuto vínu ještě více vyniknout. Ocenění: 3 poháry Gambero Rosso (nejvyšší hodnocení), 5 hroznů - AIS Duemilavini (nejvyšší hodnocení).
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.