Chianti Riserva Cornioleta DOCG Fattoria di Basciano

Rezerva z řady RENZO M. se vyrábí pouze v letech nejkvalitnějších sklizní z výběru nejlepších hroznů Sangiovese, které Renzo Masi koupil od vybraných producentů v průběhu let a pochází z různých oblastí Chianti, s prioritou v oblasti Rufina a sousedních oblastí. 

Sangiovese 95%, Colorino 5%. 

370 Kč
Kategorie: červená vína
Region: Toskánsko
Ročník: 2020
Alkohol %: 13,5
Objem: 0,75 l
Odrůda: Sangiovese, Colorino
Původ: Itálie
Ročník: 2019
Vyprodáno
370 Kč
Ročník: 2020
skladem
370 Kč

Představuje vrchol produkce Chianti Riserva z vinařství Fattoria di Basciano, ztělesňující eleganci a komplexnost terroir Rufina.
Název "Cornioleta" odkazuje na specifickou, vysoce ceněnou vinici.

Region a jeho specifika
Oblast Chianti Rufina, situovaná severovýchodně od Florencie, se vyznačuje chladnějším klimatem a jílovito-vápencovými půdami. Tyto podmínky napomáhají pomalému zrání hroznů, což vede k vyšší koncentraci aromatických látek a elegantní struktuře vína. Tradice výroby Chianti Riserva zde dosahuje vysoké úrovně.

Unikátní vlastnosti vína
Dlouhé zrání, minimálně 30 měsíců, z toho 14 měsíců v sudech z francouzského dubu, propůjčuje vínu hloubku a komplexnost.
Další roky zrání v láhvi jeho kvality dále prohlubují.

Výroba vína
Fermentace probíhá při kontrolované teplotě 25-28 °C s macerací na slupkách po dobu přibližně 25 dnů, což zajišťuje bohatou extrakci barvy a taninů. Následuje zrání 14 měsíců v sudech z francouzského dubu, které dodávají jemné kořenité tóny a uhlazují třísloviny.

Odrůdové složení
Primární odrůdou je Sangiovese, doplněné o tradiční toskánské červené odrůdy (Canaiolo, Colorino) v přesně neurčeném, ale vyváženém poměru, typickém pro Chianti.

Barva vína
Tmavá rubínová barva s granátovými odlesky, signalizující zralost a komplexnost vína.

Aroma
Patrná vůně švestek a lesních plodů se snoubí s náznaky koření (černý pepř, skořice), které se stárnutím vína dále zvýrazňují a získávají terciární tóny kůže a tabáku.

Chuť
Harmonická, plná, avšak pěkně zakulacená chuť s dostatkem jemných, ale pevných tříslovin a vyváženou kyselinkou. Dlouhý a komplexní dozvuk s ovocnými a kořenitými tóny.

Párování s jídlem
Ideální k vydatným masitým pokrmům, jako je pečená hovězí a jehněčí, zvěřina, dušená masa a vyzrálé sýry. Skvělé pro slavnostní příležitosti, kdy chcete podávat výjimečné víno.

Doporučená teplota podávání
  18 °C.

Potenciál archivace
Má vynikající potenciál k delšímu uložení. Optimální období k vychutnání nastává po 5-10 letech od lahvování, kdy se plně rozvinou terciární aromata a chuť se ještě více zjemní. Maximální doba archivace může přesáhnout 15 let za ideálních podmínek.

#ChiantiRiserva #Cornioleta #FattoriaDiBasciano #ChiantiRufina #Sangiovese #italskevino #cervenevino #vino #archivnivino #kvalitnivino #degustacevina #vinnytip #vinoteka #redwine #tuscanywine #italianwine #wein

5
1x
4
0x
3
1x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
KJ Avatar autora | 26.4.2025
Skvělé víno, po 5 letech již k pití.
3
MH Avatar autora | 3.10.2021
Bohužel toto víno nenaplnilo mé očekávání. Zbytečně výrazná kyselinka...
P Avatar autora Petra z Wine of Italy (Administrátor) 5.10.2021
Chianti Riserva od Fattoria di Basciano má opravdu vyšší kyselinku a i výraznější tříslovinu. Zkuste příště jejich Chianti Rufinu, kterou pro Vás doporučuji. Krásný den a děkujeme za hodnocení.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola