Rosso di Toscana POGGERISSI IGT Fattoria di Basciano
Krásně lahodné a bezproblémové víno v nadprůměrné kvalitě, vhodné téměř ke každému jídlu.
Víno pochází z pečlivého výběru hroznů Sangiovese a Colorina, pocházejících především ze středního až severního Toskánska od vybraných producentů .
 Je lahodné i jako mladé víno, ale plné zralosti po dvou až třech letech stárnutí. 
 
| Kategorie: | červená vína | 
|---|---|
| Region: | Toskánsko | 
| Ročník: | 2023, 2024 | 
| Alkohol %: | 13,0 | 
| Objem: | 0,75 l | 
| Odrůda: | Sangiovese, Colorino | 
| Původ: | Itálie | 
Terroir Chianti Rufina vyniká unikátní kombinací jílovito-vápencových půd a chladnějšího mikroklimatu, formovaného blízkostí Apenin. 
To propůjčuje vínům eleganci a svěžest. Tradice sahají hluboko do etruských dob.
• Unikátní vlastnosti vína 
Vzniká primárně z odrůdy Sangiovese, doplněné o menší podíl tradičních toskánských odrůd (Canaiolo, Colorino). 
Historický význam oblasti je spojen s produkcí vysoce kvalitních červených vín. Název "POGGERISSI" odkazuje na konkrétní vinici s výjimečnými vlastnostmi.
• Výroba vína 
Hrozny procházejí šetrným odstopkováním a lisováním. Fermentace probíhá v nerezových tancích při kontrolované teplotě. Zrání následuje v dubových sudech různých velikostí po dobu minimálně 12 měsíců. Vinařství praktikuje integrovanou produkci hroznů s důrazem na udržitelnost.
• Odrůdové složení 
Převažuje Sangiovese (cca 85-95%), doplněné o Canaiolo a Colorino (5-15%). 
Přesný poměr se může mírně lišit v závislosti na ročníku.
• Barva vína 
Rubínově červená barva s granátovými odlesky, s dobrou čirostí a střední viskozitou, signalizující dobrou strukturu.
• Aroma 
Komplexní vůně s primárními tóny zralých červených plodů (třešně, švestky), sekundárními náznaky fialek a koření, a jemnými terciárními tóny vanilky a tabáku zráním v sudu.
• Chuť Suché, s pevnou, ale elegantní strukturou tříslovin, živou kyselinkou a středním až plným tělem. Dominují ovocné tóny, které doplňují kořenité a zemité nuance. Dlouhý a harmonický závěr.
• Párování s jídlem 
Výborně se snoubí s toskánskou kuchyní, jako jsou těstoviny s masovými ragú, grilovaná červená masa, zvěřina a vyzrálé sýry. Vhodné pro slavnostní i každodenní příležitosti, kdy chcete si dopřát kvalitní červené víno.
• Doporučená teplota podávání 16-18 °C.
• Potenciál archivace Má dobrý archivační potenciál, optimálně se projeví po 3-5 letech od lahvování. 
Maximální doba archivace může být 8-10 let za ideálních podmínek.
#RossoDiToscana #Poggerissi #FattoriaDiBasciano #Toskánsko #ChiantiRufina #Sangiovese #italskevino #cervenevino #vino #vinaztoskanska #kvalitnivino #italskakuchyne #parovanivinaajidla #vinazrani #degustacevina #vinnytip #vinoteka #redwine #tuscanywine #italianwine #wein #vinrouge #vinoitaliano #toskana
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

 
 
                                                                                                                                    
    
    
             
                                                                                                                                    
    
    
             
                                                                                                                                    
    
    
             
                         
                         
                         
                         
                         
                        