Vini rossi – italské původní odrůdy

6 červených vín jsme vybírali z různých koutů Itálie, kde vznikaly v každém úplně jiné odrůdy a nepříbuzné na sobě.

Pojďme spolu prozkoumat sever, střed a jih Itálie a i ostrov Sardinie a jejich modré původní (autochtonní) odrůdy!

odesíláme ihned
2 914 Kč –19 % 2 350 Kč 1 942 Kč bez DPH
degustační bedýnka Vini Rossi původní odrůdy červeného vína z Itálie v2
2 914 Kč –19 %

1. Lagrein Alto Adige DOC, r. 2019, vinařka Elena Walch (Jižní Tyrolsko)

Původní a nejdůležitější jihotyrolská modrá odrůda. Základní víno této odrůdy. 100 % Lagrein. Tradiční kvašení v nerezových tancích na šlupkách po dobu 20 dnů. Poté zraje ve velkých sudech ze slovinského dubu. Hluboká tmavěrubínová barva. Ve vůni jemné známky fialek spolu s intenzivnější vůni ostružin a rybízu. Bohatá sametová chuť s měkkým tříslem, hezky zakulacená. Nejlépe se hodí k pokrmům z tmavého masa, zejména zvěřina, též výborné k pikantním a uzrálým sýrům.

2. VISADI Dolcetto d´Alba DOC, r. 2014, vinař Domenico Clerico (Piedmont)

Tradiční piemontská odrůda má na pahorcích kolem Alby svůj nejznámější a nejvýznamnější „terroir“, zejména co se kvality týče. Vinice jsou v katastru městečka Monforte d’Alba, jsou orientovány na jih a jihozápad a nejstarší z nich má více než 50 let. Řízené kvašení probíhá 4 – 5 dnů, poté víno zraje v malých dubových sudech 5 – 6 měsíců. Tmavá rubínová barva s fialovým nádechem jasně patrným zejména v pěně. Vůně typická, intenzivní, vinná. Chuť je suchá, s plným tělem, pro Domenica Clerica charakteristicky mohutná, s příjemně výrazným tříslem, avšak harmonická. Dlouhá dochuť. Hodí se k masovým předkrmům, salámům, uzeninám, pikantnějším sýrům, těstovinám s masovou omáčkou.

3. FORAVIA Barbera Pinerolese DOC, r. 2016, vinařství Azienda Agricola BEA (Piedmont)

Vinař Francesco Romano byl přítelem Domenica Clerica a i architektem jeho vinařství. Sám se věnuje vínu, které je jeho velkou vášní! Krásná Barbera z Pinerola v jeho podání je zážitek. Kvašení i zrání probíhá v nerezových tancích. Chut´je krásně ovocná, harmonická, s jemně měkkou tříslovinou. Velmi kvalitní a příjemné červené víno.

4. ANTIGUA Monica di Sardegna DOC, r. 2019, vinařství Cantina Santadi (Sardinie) 

Výrazné červené víno z typické sardinské odrůdy Monica di Sardegna. Toto jiskrné rubínově červené víno má velmi intenzívní éterickou vůni, příjemnou suchou chuť s charakteristickou dochutí. Obvykle se pije k sardinským sýrům pecorino, caciotta, ale samozřejmě se hodí i k jiným pikantnějším sýrům, pochopitelně též k běžnému jídlu a i drůbeži.

5. Lacrima di Morro d´Alba DOC, r. 2018, vinařství Velenosi Vini (Marky - Marche)

Velmi zajímavá a téměř zapomenutá odrůda z Marche, Lacrima di Morro d’Alba. První písemná zmínka o této odrůdě je z r. 1197, Kdy Fridrich Barbarossa při obléhání Ancony se usadil v pevnosti Morro d’Alba a velmi si cenil místní víno. 100% odrůda Lacrima di Morro se pěstuje na nedávno koupené vinici v katastru obce Marcelli (Ancona). Vinifikace i zrání se provádí v nerezových tancích. Tmavá rubínová barva s fialovými odlesky. Velmi zajímavá, výrazně bohatá vůně s ovocnými (jahoda, višně) a květinovými (fialka, růže) tóny. Chuť na patře měkká, s příjemným tříslem a lehounkými tóny mandlí. Perfektně cítíme vše, co nám napověděla vůně.

6. Zanna Montepulciano d´Abruzzo Colline Teramane Riserva DOCG, r. 2013, vinařtví Illuminati Vini (Abruzzo)

Oblast Colline Teramane je od roku 2006 apelací DOCG.. Vinice Zanna se nachází na pravém břehu řeky Tronto, na úbočí ve výši cca 300 m n. m., v těsné blízkosti Jaderského moře. Je to nejlepší vinice vinařství. Italské víno Zanna je jednoodrůdové víno, 100 % Montepulciano d´Abruzzo. Riserva se vyrábí jenom v příznivých ročnících. Ruční sběr hroznů je samozřejmostí, stejně jako jejich velmi pečlivá selekce před ohleduplným lisováním. Celý proces kvašení v nerezových tancích je bedlivě monitorován a věnuje se mu mimořádná pozornost. Po ukončení malolaktického kvašení se víno stáčí do 25 ha sudů ze slovinského dubu, kde zraje 24 – 26 měsíců.Tmavá rubínová barva s dalšími roky přechází do granátové. Vůně ostružin, připomíná též sušené ovoce a květy. Je to víno mimořádného těla, s měkkými tříslovinami a sametovým výrazem. Velmi dobře se hodí k červeným masům, zvěřině, lanýžům, uzrálým sýrům, gorgonzole.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: