Vini rossi #4 – italské původní odrůdy Degustační bedýnka

6 červených vín jsme vybírali z různých koutů Itálie, kde vznikaly v každém úplně jiné odrůdy a nepříbuzné na sobě.

Pojďme spolu prozkoumat sever, střed a jih Itálie a i ostrov Sardinie a jejich modré původní (autochtonní) odrůdy!

► 4. aktualizace jedné z nejoblíbenějších degustačních bedýnek.  Některá vína prostě již nejsou :-)

skladem
Značka: Wine of Italy
3 602 Kč –20 % 2 880 Kč
Kategorie: ╠ Degustační bedýnky
Objem: 6x0,75 l
Země původu: Itálie
původní odrůdy červeného vína z Itálie v4
Novinka
3 602 Kč –20 %

1. Lagrein Alto Adige DOC, r. 2022, vinařka Elena Walch (Jižní Tyrolsko)

Původní a nejdůležitější jihotyrolská modrá odrůda. Základní víno této odrůdy. 100 % Lagrein. Tradiční kvašení v nerezových tancích na šlupkách po dobu 20 dnů. Poté zraje ve velkých sudech ze slovinského dubu. Hluboká tmavěrubínová barva. Ve vůni jemné známky fialek spolu s intenzivnější vůni ostružin a rybízu. Bohatá sametová chuť s měkkým tříslem, hezky zakulacená. Nejlépe se hodí k pokrmům z tmavého masa, zejména zvěřina, též výborné k pikantním a uzrálým sýrům.

2. ALTA MORA Etna Rosso DOC, r. 2020, vinařství Cusumano (Sicílie)

Elegantní minerální červené víno z vinic na svahu sopky Etny z původní sicilské vinné odrůdy - 100% Nerello Mascalese. Světlá, rozjasňující granátová barva, velmi čistý buket s výraznými svěžími ovocnými tóny lesních plodů a rebarbory, na patře elegantní s dobře dávkovatelnou silou, vláčné třísloviny; šťavnaté, vytrvalé a dlouhé.
 Ocenění r. 202092 bodů od James Sucklinga

3. TREVIGNE Barbera d´Alba DOC, r. 2021, vinař Domenico Clerico (Piedmont)

Barbera je nejrozšířenější piemontská červená odrůda. Dříve se většinou pěstovala ve velkém pro levnější stolní vína. V podání Domenica Clerica však i tato „obyčejná odrůda“ se stává plným krásným vínem. Hluboká rubínová barva s věkem přechází do granátové. Vůně ovocná, typicky vinná, dost intenzivní ale zároveň příjemná a jemná. Chuť suchá, plná až robustní s dostatkem tříslovin, mimořádně perzistentní.

4. ANTIGUA Monica di Sardegna DOC, r. 2022, vinařství Cantina Santadi (Sardinie) 

Výrazné červené víno z typické sardinské odrůdy Monica di Sardegna. Toto jiskrné rubínově červené víno má velmi intenzívní éterickou vůni, příjemnou suchou chuť s charakteristickou dochutí. Obvykle se pije k sardinským sýrům pecorino, caciotta, ale samozřejmě se hodí i k jiným pikantnějším sýrům, pochopitelně též k běžnému jídlu a i drůbeži.

5. Lacrima di Morro d´Alba DOC, r. 2020, vinařství Velenosi Vini (Marky - Marche)

Velmi zajímavá a téměř zapomenutá odrůda z Marche, Lacrima di Morro d’Alba. První písemná zmínka o této odrůdě je z r. 1197, Kdy Fridrich Barbarossa při obléhání Ancony se usadil v pevnosti Morro d’Alba a velmi si cenil místní víno. 100% odrůda Lacrima di Morro se pěstuje na nedávno koupené vinici v katastru obce Marcelli (Ancona). Vinifikace i zrání se provádí v nerezových tancích. Tmavá rubínová barva s fialovými odlesky. Velmi zajímavá, výrazně bohatá vůně s ovocnými (jahoda, višně) a květinovými (fialka, růže) tóny. Chuť na patře měkká, s příjemným tříslem a lehounkými tóny mandlí. Perfektně cítíme vše, co nám napověděla vůně.

6. Zanna Montepulciano d´Abruzzo Colline Teramane Riserva DOCG, r. 2017, vinařství Illuminati Vini (Abruzzo)

Oblast Colline Teramane je od roku 2006 apelací DOCG.. Vinice Zanna se nachází na pravém břehu řeky Tronto, na úbočí ve výši cca 300 m n. m., v těsné blízkosti Jaderského moře. Je to nejlepší vinice vinařství. Italské víno Zanna je jednoodrůdové víno, 100 % Montepulciano d´Abruzzo. Riserva se vyrábí jenom v příznivých ročnících. Ruční sběr hroznů je samozřejmostí, stejně jako jejich velmi pečlivá selekce před ohleduplným lisováním. Celý proces kvašení v nerezových tancích je bedlivě monitorován a věnuje se mu mimořádná pozornost. Po ukončení malolaktického kvašení se víno stáčí do 25 ha sudů ze slovinského dubu, kde zraje 24 – 26 měsíců. Tmavá rubínová barva s dalšími roky přechází do granátové. Vůně ostružin, připomíná též sušené ovoce a květy. Je to víno mimořádného těla, s měkkými tříslovinami a sametovým výrazem. Velmi dobře se hodí k červeným masům, zvěřině, lanýžům, uzrálým sýrům, gorgonzole.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole: