Etna - majestátní sopka, symbol Sicílie a místo, kde se rodí vína s nepopsatelnou elegancí a hloubkou. Vinařství Tenuta delle Terre Nere se během krátké doby stalo synonymem pro to nejlepší, co může sicilské vinařství nabídnout, a je právem srovnáváno s velikány Burgundska nebo Barola.
• Příběh vinařství
Příběh Tenuta delle Terre Nere se začal psát v roce 2002, kdy známý italský obchodník s vínem Marco de Grazia zakoupil na severním svahu Etny usedlost s přibližně 22 hektary excelentních vinic. De Grazia, původně zaměřený na toscanské víno, rozpoznal neuvěřitelný potenciál etenského terroir. Vsadil na tradiční metody a původní odrůdy, aby ze sopečné půdy vytěžil autentický charakter. Během velmi krátké doby se o vínech z vinařství Terre Nere začalo mluvit jako o nejlepších sicilských vínech.
• Geografie a jedinečné terroir
Klíčem k úspěchu je bezesporu jedinečná geografie. Vinařství se nachází na severním svahu činné sopky Etny, kde vulkanická půda, extrémní mikroklima a vysoká nadmořská výška tvoří mimořádné podmínky. Některé vinice jsou ve výšce téměř 1.000 m n.m. Tento drsný, minerální terroir je tvořen lávovým podložím, které je bohaté na železo a mikroelementy. Velké denní a noční teplotní rozdíly při vysoké nadmořské výšce navíc zajišťují pomalé a kompletní zrání hroznů, což je esencí pro svěžest a komplexitu budoucích vín.
• Původní (autochtonní) vinné odrůdy
Srdcem produkce jsou autochtonní (původní) odrůdy, které se dokonale adaptovaly na etenské prostředí. Hlavní červená odrůda je Nerello Mascalese, často srovnávaná s Pinotem Noir pro svou průsvitnou barvu, jemnou strukturu, ale zároveň pevnou tříslovinu a dlouhý potenciál zrání. Druhou důležitou červenou je Nerello Cappuccio. Pro bílá vína je dominantní odrůdou Carricante, která dává svěží, slané víno s typickou kouřovou a minerální notou.
• Historie vinařství a jeho vinice
Marco de Grazia se po založení zaměřil na oživení historických, často terasovitých vinic, z nichž některé jsou osázeny staré keři (někdy i 140 let ), vedenými tradiční metodou alberello (keř). Tyto prastaré, nepřeštěpované keře (tzv. pre-phylloxera) jsou chloubou vinařství a dávají vína s neuvěřitelnou koncentrací a komplexitou. Vinařství Terre Nere si klade za cíl pracovat šetrně, a proto praktikuje biodynamická pravidla, byť není oficiálně certifikováno. Cílem je nechat sopečnou půdu a staré keře mluvit samy za sebe.
• Osobnosti vinařství
Nejvýznamnější osobností je bezpochyby majitel, Marco de Grazia. Jeho vize a mezinárodní zkušenosti z něj udělaly průkopníka moderní Etny. Marco je neúnavným propagátorem etenského terroir a má jasnou filozofii: vyrábět vína, která odrážejí specifický charakter každé jednotlivé polohy (Contrada). Marco, sám obchodník s vínem, který do Etny přinesl globální perspektivu, spolupracuje s týmem místních odborníků a enologů, kteří se soustředí na co nejšetrnější zpracování hroznů, minimalizaci zásahů a použití velkých sudů (botti) pro delší a pomalejší zrání, které podporuje elegantní strukturu vín.
• Významná vína a odrůdy
Vína Tenuta delle Terre Nere jsou ceněna pro svou čerstvost, hloubku a nefalšovaný minerální charakter.
Etna Rosso: základní červené víno, směs Nerello Mascalese a Nerello Cappuccio, které ukazuje elegantní ovocný profil a typickou kyselinku.
Cru z Contrada (Single-Vineyard): nejprestižnější červená vína z jedné vinice (např. Calderara Sottana, Feudo di Mezzo, Guardiola, San Lorenzo). Tyto polohy (Contrade) dávají výrazně odlišné charaktery, od robustní síly po éterickou eleganci. Nerello Mascalese zde plně rozvíjí svůj burgundský potenciál.
Etna Bianco: vlajkové bílé víno, primárně z odrůdy Carricante s příměsí dalších místních odrůd. Vyniká svou slaností, citrusovou svěžestí a minerální hloubkou, která mu propůjčuje velký potenciál zrání.
Vína Terre Nere jsou skutečným odrazem sopečné Etny a vulkanické půdy, která jim dává nezaměnitelnou identitu.
◄ ZPĚT k výběru vín Terre Nere