Vinařská oblast Chianti

Vína z oblasti Chianti: DOC a DOCG

Oblast Chianti je jednou z nejznámějších vinařských oblastí Itálie, proslulá svými červenými víny. Nachází se v srdci Toskánska a zahrnuje několik podoblastí, z nichž některé mají status DOC (Denominazione di Origine Controllata) a DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Tyto statusy jsou italským systémem klasifikace vín, který zaručuje původ a kvalitu vín.

Toskánsko  italský vinařský region Toscana

Historie a geografie

Chianti se rozprostírá mezi městy Florencie, Siena a Arezzo. Historie vinařství v této oblasti sahá až do dob Etrusků, ale opravdový věhlas získalo Chianti až ve středověku. Dnes je oblast rozdělena na několik zón, z nichž nejznámější jsou Chianti Classico, Chianti Rufina a Chianti Colli Senesi.

chianti-podoblasti DOC a DOCG

DOC vs. DOCG

DOC označuje vína, která musí splňovat určitá kritéria, jako je například použití specifických odrůd révy a dodržování stanovených výrobních postupů. DOCG je vyšší úroveň klasifikace, která zahrnuje přísnější pravidla a garantuje ještě vyšší kvalitu. Vína DOCG musí projít přísnou kontrolou a ochutnávkou před tím, než jsou uvedena na trh.

Chianti DOC

Chianti DOC je základní úrovní pro vína z oblasti Chianti. Tato vína musí obsahovat minimálně 70 % odrůdy Sangiovese, přičemž zbytek může tvořit odrůdy jako Canaiolo, Colorino, Cabernet Sauvignon nebo Merlot. Vína Chianti DOC mají charakteristickou svěží kyselost, střední tělo a ovocné aroma s tóny červených třešní a fialek.

Chianti DOCG

Chianti DOCG zahrnuje vína z konkrétnějších oblastí s přísnějšími pravidly produkce.

 

Nejvýznamnějšími podoblastmi jsou:

Chianti Classico DOCG

  • Poloha: Geografické srdce oblasti Chianti mezi Florencií a Sienou.
  • Pravidla: Víno musí obsahovat minimálně 80 % Sangiovese a může obsahovat maximálně 20 % jiných odrůd schválených pro tuto oblast.
  • Charakteristika: Vína jsou známá svou strukturou, vyvážeností a dlouhým potenciálem zrání. Typické jsou tóny červených plodů, koření a jemného dubového dřeva.

Oblast Chianti Classico

Chianti Rufina DOCG

  • Poloha: Nachází se severovýchodně od Florencie a je jednou z nejmenších, ale nejprestižnějších podoblastí.
  • Pravidla: Minimálně 70 % Sangiovese, podobně jako u Chianti DOC.
  • Charakteristika: Vína mají vyšší kyselost a pevnou strukturu, což jim dává schopnost dlouhého zrání. Typické jsou tóny červeného ovoce, bylinek a minerálů.

Oblast Chianti Rufina DOCG

 

 

Chianti Colli Senesi DOCG

  • Poloha: Okolí města Siena.
  • Pravidla: Minimálně 75 % Sangiovese.
  • Charakteristika: Vína jsou často ovocnější a lehčí než ta z Chianti Classico, s tóny třešní, švestek a koření.

oblast Chianti Colli Senesi DOCG

Význam a budoucnost Chianti

Chianti vína, ať už z kategorie DOC nebo DOCG, jsou uznávaná po celém světě pro svou kvalitu a charakter. Chianti Classico, se svým ikonickým znakem černého kohouta, je symbolem toskánské elegance a tradice. Chianti Rufina a Colli Senesi přidávají do palety chuťových zážitků své jedinečné vlastnosti.

Budoucnost Chianti je stále slibná, s neustálým důrazem na kvalitu a udržitelnost. Moderní vinaři kombinují tradiční metody s inovativními technikami, aby vytvořili vína, která oslovují jak tradiční konzumenty, tak nové generace milovníků vína.

Chianti je oblast, která neustále překvapuje svou rozmanitostí a schopností nabídnout vína, která jsou jak skvělá pro každodenní pití, tak pro speciální příležitosti. Pokud hledáte víno, které je esencí toskánského života, víno z Chianti je tou správnou volbou.