Přímořské pahorky, tohoto jinak velmi hornatého regionu střední Itálie, jsou od pradávna ideálním místem pro pěstování vinné révy.
Jako v mnoha jiných oblastech Itálie, tak i v Abruzzu révu začali pěstovat již Etruskové.
Abruzzo bylo vždy regionem pastevců, což se odráží i v regionální gastronomii. Oblíbené je pečené jehněčí maso - Pecorino arrosto, klobásy, salámy a sýr Pecorino. Do pokrmů se často přidává pálivá paprika, typické jsou Spaghetti alla chitarra s jehněčím ragú.
Na pobřeží se připravuje rybí polévka - Brodetto di pesce all´abruzzese.
Region je významným nalezištěm lanýžů a šafránu.
I když Abbruzzo nemůže být považováno za jednu z nejdůležitějších vinařských oblastí Itálie, jeho vína mají všeobecně nadprůměrnou kvalitu a při své nižší ceně jsou velmi oblíbená. Velmi známou původní modrou odrůdou je Montepulciano d’Abruzzo, z bílých je to zase Trebbiano d’Abruzzo.
Velmi důležitým faktem u odrůdy Montepulciano je, že se nesmí zaměňovat s toskánským vínem Vino Nobile di Montepulciano.
Jedná se o pouhou shodu jmen, kdy toskánské víno má název Montepulciano pouze podle města ze kterého pochází, přičemž neobsahuje ani kapku odrůdy Montepulciano a odrůda převažující je Sangiovese.
Na celkové produkci Itálie se podílí 6,5%.
∇ NAŠI VINAŘI
Illuminati Vini
⇐ ZPĚT k nabídce vín oblasti