Abruzzo

abruzzo italský vinařský region 2

Přímořské pahorky, tohoto jinak velmi hornatého regionu střední Itálie, jsou od pradávna ideálním místem pro pěstování vinné révy.
Jako v mnoha jiných oblastech Itálie, tak i v Abruzzu révu začali pěstovat již Etruskové.

Abruzzo bylo vždy regionem pastevců, což se odráží i v regionální gastronomii. Oblíbené je pečené jehněčí maso - Pecorino arrosto, klobásy, salámy a sýr Pecorino. Do pokrmů se často přidává pálivá paprika, typické jsou Spaghetti alla chitarra s jehněčím ragú.
Na pobřeží se připravuje rybí polévka - Brodetto di pesce all´abruzzese.

Region je významným nalezištěm lanýžů a šafránu.

I když Abbruzzo nemůže být považováno za jednu z nejdůležitějších vinařských oblastí Itálie, jeho vína mají všeobecně nadprůměrnou kvalitu a při své nižší ceně jsou velmi oblíbená. Velmi známou původní modrou odrůdou je Montepulciano d’Abruzzo, z bílých je to zase Trebbiano d’Abruzzo.

Velmi důležitým faktem u odrůdy Montepulciano je, že se nesmí zaměňovat s toskánským vínem Vino Nobile di Montepulciano.
Jedná se o pouhou shodu jmen, kdy toskánské víno má název Montepulciano pouze podle města ze kterého pochází, přičemž neobsahuje ani kapku odrůdy Montepulciano a odrůda převažující je Sangiovese.

Na celkové produkci Itálie se podílí 6,5%.

 

NAŠI VINAŘI
Illuminati Vini

⇐ ZPĚT k nabídce vín oblasti 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení