Abruzzo /Abruzzy/

abruzzo oblast

Přímořské pahorky, tohoto jinak velmi hornatého regionu střední Itálie, jsou od pradávna ideálním místem pro pěstování vinné révy. Jako v mnoha jiných oblastech Itálie, tak i v Abruzzu révu začali pěstovat již Etruskové.

Abruzzo bylo vždy regionem pastevců, což se odráží i v regionální gastronomii. Oblíbené je pečené jehněčí maso - Pecorino arrosto, klobásy, salámy a sýr Pecorino. Do pokrmů se často přidává pálivá paprika, typické jsou Spaghetti alla chitarra s jehněčím ragú. Na pobřeží se připravuje rybí polévka - Brodetto di pesce all´abruzzese.
Region je významným nalezištěm lanýžů a šafránu.

I když Abbruzzo nemůže být považováno za jednu z nejdůležitějších vinařských oblastí Itálie, jeho vína mají všeobecně nadprůměrnou kvalitu a při své nižší ceně jsou velmi oblíbená. Velmi známou původní modrou odrůdou je Montepulciano d’Abruzzo, z bílých je to zase Trebbiano d’Abruzzo.

Velmi důležitým faktem u odrůdy Montepulciano je, že se nesmí zaměňovat s toskánským vínem Vino Nobile di Montepulciano. Jedná se jenom o pouhou shodu jmen, kdy toskánské víno má název Montepulciano jenom podle města ze kterého pochází, přičemž neobsahuje ani kapku odrůdy Montepulciano a  odrůda převažující je Sangiovese.

Na celkové produkci Itálie se podílí 6,5%.

 

> Naši vinaři z této oblasti

Illuminati Vini