Itálie pro začátečníky - ROSSO Degustační bedýnka
Naše sommeliérka Petra do tohoto výběru naskládala 6 červených vín, která jsou velmi oblíbená a líbivá a zároveň tvoří velmi zajímavý průřez italských červených vín.
Přesně tak, aby milovníkům italského červeného, kteří zatím nenašli cestu k těžkým vínům, zcela jistě zachutnala.
Řada z těchto vín má vysoké ocenění od James Suckling či Wine Spectator.
| Kategorie: | Degustační bedýnky |
|---|---|
| Objem: | 6x0,75 l |
| Původ: | Itálie |
| Položka byla vyprodána… | |
Připravila jsem pro vás podrobnější charakteristiku ke každému vínu z degustační bedýnky, zaměřenou na odrůdy, oblast, chuťový profil a doporučené párování s jídlem.
1. Alido Sangiovese di Toscana IGT – Vinařství Fattoria di Basciano – Rufina - Toskánsko
Odrůda: 100% Sangiovese
Charakteristika: Typický představitel toskánského červeného vína, vyráběný s důrazem na svěžest a ovocnost, často zraje v nerezových tancích.
Barva: Světle rubínová s fialovými odlesky.
Aroma: Primární tóny červeného ovoce, zejména třešní, malin, doplněné lehkými kořenitými nuancemi a někdy i náznaky fialek.
Chuť: Středně plné tělo, svěží kyselost a jemné třísloviny. Dominantní chuť červeného ovoce. Je to harmonické a pitelné víno.
Párování s jídlem: Ideální k těstovinám s rajčatovou omáčkou, pizze, lehkým úpravám červeného masa, nebo grilovanému masu.
2. Rosso Piceno DOC – Vinařství Velenosi Vini – Marche
Odrůda: Směs Montepulciano a Sangiovese (v typickém případě převažuje Montepulciano).
Charakteristika: Toto DOC víno z oblasti Marche je elegantní, často s lehkým zráním v nerezu nebo ve velkých sudech pro udržení svěžesti. Velenosi Vini produkuje variantu, která se pyšní dobrou měkkostí a tříslovinami.
Barva: Intenzivní a briliantní rubínově červená.
Aroma: Intenzivní vůně zralého červeného ovoce (třešně, jahody, moruše), doplněná o jemné kořenité tóny (vanilka, tabák - z případného zrání v sudu nebo charakteru Montepulciana).
Chuť: Plné, ovocné a harmonické. Dobře vyvážené s příjemnou měkkostí a kyselinkou. Dlouhý závěr.
Párování s jídlem: Skvěle se hodí ke grilovanému a pečenému červenému masu, těstovinám s bohatými masovými omáčkami, nebo vyzrálým sýrům.
3. Lumeggio Rosso Montepulciano d´Abruzzo DOC – Vinařství Illuminati Vini – Abruzzo
Odrůda: 100% Montepulciano.
Charakteristika: Toto víno z Abruzza, typicky zrající po dobu asi 6 měsíců ve velkých slavonských dubových sudech a poté v láhvi, je zaměřeno na plnost a kulatost s výrazným ovocným projevem.
Barva: Rubínově červená s fialovými odlesky v mládí.
Aroma: Červené ovoce, příjemné a perzistentní, často s tóny lesních plodů, marmelády, lékořice a náznaky mechu.
Chuť: Krásně plná, kulatá, harmonická a perzistentní. Výrazné tóny zralého červeného ovoce s dobře zapracovaným, jemným tříslem a často s dlouhým závěrem s tónem lékořice.
Párování s jídlem: Hodí se k pečením z červeného masa, dušeným pokrmům (brasato), zvěřině, nebo polovyzrálým sýrům. Ideální s jehněčím.
4. Montepulciano d´Abruzzo RIPAROSSO DOC – Vinařství Illuminati Vini – Abruzzo
Odrůda: 100% Montepulciano.
Charakteristika: Další Montepulciano od Illuminati, Riparosso, je často popisováno jako více příjemné a konvivialní, slunečné a křupavé. Zraje podobně jako Lumeggio (6-8 měsíců ve velkých dubových sudech).
Barva: Rubínově červená s purpurovými odlesky.
Aroma: Klasický a přímý buket, intenzivní červené ovoce, které dlouho přetrvává, s náznaky švestek, moruše a jemné kořenitosti.
Chuť: Příjemná, plná, osvěžující a uspokojivá. Dobře definované třísloviny, ale celkově měkké. Lehký závěr s tóny lékořice.
Párování s jídlem: Všestranné k pečenému červenému masu, dušenému maso, ale i k výdatným prvním chodům (těstoviny s masovými omáčkami) a polovyšším sýrům.
5.Carignano del Sulcis rosso GROTTA ROSSA DOC – Vinařství Santadi – Sardínie
Odrůda: Minimálně 85 % Carignano, zbytek může být místní odrůda.
Charakteristika: Typické víno ze Sardinie, z oblasti Sulcis na jihozápadě ostrova. Cílem je víno s intenzivním středomořským charakterem, s dobrou strukturou a elegantními, jemnými tříslovinami, které odráží terroir písečných půd a blízkost moře.
Barva: Intenzivní rubínově červená s granátovými odlesky, které se zráním zvýrazňují.
Aroma: Bohaté a hřejivé. Dominují tóny zralého červeného ovoce (ostružiny, moruše), doprovázené typickými středomořskými bylinami (macchia mediterranea), jemnými kořenitými nuancemi a náznaky lékořice.
Chuť: Suchá, plná a teplá, s dobrou strukturou a vyváženými, hladkými tříslovinami. Ovocnost se mísí s kořenitými a bylinnými tóny, což vede k příjemně dlouhému a harmonickému závěru.
Párování s jídlem: Vynikající k pečeným masům, jehněčímu, zvěřině, zrajícím sýrům nebo k bohatým tradičním sardinským pokrmům.
6. Nero d´Avola Sicilia Rosso IGT – Vinařství Cusumano – Sicílie
Odrůda: 100% Nero d’Avola.
Charakteristika: Nero d'Avola je vlajková loď Sicílie, často vinifikovaná a zrající v oceli pro zachování ovocné svěžesti. Víno je mohutné, ale elegantní a velmi pitelné.
Barva: Intenzivní rubínově červená s purpurovými odstíny.
Aroma: Ovocné a intenzivní, s tóny malých zralých lesních plodů, višní, moruší a jemnými, delikátními kořenitými tóny.
Chuť: Měkká, kulatá, sametová a obklopující, přitom svěží, šťavnatá a velmi ovocná. Víno je spíše elegantní než přehnaně silné, se silou typickou pro sicilský terroir.
Párování s jídlem: Univerzální – od bohatých těstovin s masem, přes grilované a pečené maso, až po uzeninové speciality a plnější sýry. Skvělé i k pokrmům středomořské kuchyně.

