Rosato di Toscana IGT. Fattoria di Basciano

Unikátní růžové víno  tvořené ze 100% odrůdou Sangiovese, získává svou barvu a lehkost technikou salasso. Během procesu se mošt oddělí po pouhých několika prvních hodinách fermentace, přesně v momentě, kdy zrovna zrůžověl.

skladem
265 Kč
Kategorie: růžová vína
Region: Toskánsko
Odrůda: Sangiovese
Ročník: 2023, 2024
Alkohol %: 13
Objem: 0,75 l
Původ: Itálie

Ve vinařství Fattoria di Basciano, známém především pro své červené z Chianti Rufina, se zrodil projekt Rosato di Toscana. Vytvoření Rosato bylo inspirováno touhou ukázat eleganci Sangiovese v jeho nejjemnější, růžové podobě.
Fattoria di Basciano tak úspěšně rozšiřuje portfolio o svěží a suché víno.

• Region a jeho specifika
Rosato di Toscana pochází z vinic v oblasti ovlivněné Chianti Rufina. Tosco terroir se zde vyznačuje jílovitou a kamenitou půdou, která dává hroznům komplexitu a výraznou kyselinku. Klima je ideální pro růžové víno – horké dny a chladné noci zajišťují pomalé zrání a zachování svěžích ovocných tónů.

• Unikátní vlastnosti vína
Rosato di Toscana je čistým projevem odrůdy Sangiovese, jelikož se získává ze 100 % odrůdy. Rosé je lehkou, ovocnou alternativou k plným červeným vínům regionu. Suché Rosato má nezávislý a moderní charakter.

• Výroba vína 
Zásadní je technika salasso (neboli odčerpání). Hrozny Sangiovese se sklízejí v časných ranních hodinách pro zachování maximální svěžesti. Po krátké maceraci se mošt, který zrovna zrůžověl, technikou salasso oddělí od slupek. Fermentace probíhá při nízké, kontrolované teplotě v nerezových tancích, kde víno krátce zraje, čímž si Rosato di Toscana udržuje svůj svěží charakter.

• Barva vína
Vizuální charakteristiky se pohybují v odstínech světlé lososové až bledě třešňové. Barva je čistá a jasná, viskozita je nízká.

• Aroma
Dominantní primární ovocné tóny zahrnují červené bobulové ovoce (jahody, maliny) a citrusy, zejména růžový grapefruit. Sekundární aroma je velmi jemné, připomínající bílé květy. Vůně je intenzivní a láká k pití.

• Chuť
Růžové víno je suché, lehkého těla, s výraznou, ale příjemně integrovanou kyselinkou. Chuť kopíruje aroma, s dominantní ovocností a lehkou mineralitou. Dochuť je osvěžující a čistá.

• Párování s jídlem
Ideální letní aperitiv. Skvěle doplní lehká středomořská jídla, saláty, pizzu se zeleninou, bílé maso a mořské plody. Hodí se ke každodennímu stolu.

• Doporučená teplota podávání
Italské růžové nejlépe vynikne vychlazené na 8–10 °C.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

potvrzení věku 18