Passito di Pantelleria Bukkuram Padre della Vigna DOC Marco De Bartoli
Passito di Pantelleria Bukkuram Padre della Vigna je opravdový „nektar bohů“, jak se dezertním vínům na Sicílii říká, a je 100% odrůda Zibibbo pěstovaná na vulkanickém ostrově Pantelleria. Ruční sběr a sušení hroznů na slunci koncentruje okouzlující a nezaměnitelnou vůni meruněk, fíků a kandované citrusové kůry, která se promítá do hedvábně sladké chuti s osvěžující kyselinkou a dlouhým, medovým závěrem.
| Kategorie: | bílá vína |
|---|---|
| Region: | Sicílie |
| Odrůda: | Zibibbo |
| Ročník: | 2012 |
| Alkohol %: | 14.5 |
| Objem: | 0,5 l |
| Původ: | Itálie |
Passito di Pantelleria Bukkuram Padre della Vigna DOC od Marco De Bartoli je "Nektar bohů", ryzí Sicílie a Zibibbo, kde se potkává tradice a vulkanický terroir.
Bukkuram „Otec vinice“ je Passito, které se dělá pouze ve skvělých ročnících a ročník 2012 zrovna takovým je! Marco De Bartoli vyrábí jedno z nejlepší passito na Sicílii, kde roky hovořil s nejstaršími vinaři ostrova, aby poznal jejich tajemství a naučil se, jak se hrozny sušené na slunci mohou stát Nektarem bohů. Pochopil, že pouze dlouhým procesem neustálé pozornosti věnované vinici se hrozny sušené na slunci mohly proměnit v passito, podle původního způsobu, který předávali Arabové.
• Region a jeho specifika
Vulkanický ostrov Pantelleria s terasovitými vinicemi a horkým, suchým klima tvoří unikátní terroir. Hrozny Zibibbo (Muškát Alexandrijský) zde dosahují koncentrace chutí nezbytné pro víno stylu Passito.
• Unikátní vlastnosti vína
Víno je 100% z odrůdy Zibibbo a je charakteristické extrémní Sladkost, balancovanou vysokou kyselinkou. Padre della Vigna je Passito s historickým významem a odráží původní Metody.
• Výroba vína
Vyráběno tradičním způsobem: 50% hroznů vysychá na slunci po dobu nejméně tří týdnů ve speciálních sušárnách, ohraničených velkými zdmi z lávového kamene. Zbývající část dozrává na vinici až do září. Při pokročilém kvašení hrozny, které byly sušeny na slunci, se jemně ručně odstopkují a přidají k vínu (to, které dozrávalo na vinici - 50%) a nechají se společně macerovat asi tři měsíce, dokud se nedosáhne vyváženého poměru mezi alkoholovou složkou a zbytkovým cukrem. Následuje zrání nejméně 30 měsíců v barikových sudech (225 l), které nejsou nové, a potom šest měsíců v nerezových nádržích. Po nalahvování dalších 6 měsíců víno zůstává v láhvi, potom teprve jde do prodeje.
• Barva vína
Intenzivní, zářivě zlatá až jantarová Barva s vysokou viskozitou.
• Aroma
Okouzlující a nezaměnitelné aroma sušených meruněk, fíků, pomerančové kůry, medu a náznaku vanilky.
• Chuť
Plná, hedvábná a Elegantní chuť s dominancí sladkých tónů, které jsou vyváženy svěží kyselinou. Dlouhý, komplexní a medový závěr.
• Párování s jídlem
Nejlépe se hodí passito k dezertům nebo k meditaci s hořkou čokoládou. Je vynikající také s modrými sýry.
• Doporučená teplota podávání
Podáváme při 12–16 °C.
• Potenciál archivace
Víno má vynikající potenciál archivace, 15–30 let.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

