Bolgheri Superiore MARIANOVA DOC. Michele Satta
Hledáte Bolgheri Superiore s příběhem? Představujeme MARIANOVA DOC, moderní ví, které se zrodilo z tradice a první samostatné zkušenosti mladé generace vinařství Michele Satta, syna a dcery, kteří mu vdechli vlastní vizi. 
Tato unikátní Bolgheri Superiore je precizním spojením dvou charakteristických odrůd – Syrah a Sangiovese – zastoupených v naprosto stejném poměru, což vytváří nečekaně harmonický a komplexní zážitek.
| Kategorie: | červená vína | 
|---|---|
| Region: | Toskánsko | 
| Ročník: | 2018 | 
| Objem: | 0,75 l | 
| Odrůda: | Sangiovese, Syrah | 
| Původ: | Itálie | 
Bolgheri Superiore z rodinného vinařství Michele Satta, představuje první zkušenost mladé generace Satta. Víno zosobňuje inovativního ducha a odklon od typických bolgherských směsí (založených na bordó odrůdách), avšak při zachování kvality DOC. Zrodilo se spojením odrůd Syrah a Sangiovese v nečekaném a jedinečném stejném poměru, zdůrazňujíc středomořský charakter Bolgheri.
• Region a jeho specifika
Toskáno, přesněji oblast Bolgheri, na pobřeží Tyrhénského moře je jedním z nejprestižnějších italských vinařských regionů. Má specifické mikroklima: mořské vánky zmírňují letní horka a pobřežní kopce chrání před chladnými větry. Terroir je tvořen převážně písčitými a jílovitými půdami s obsahem štěrku, což přispívá k eleganci a komplexnosti červených vín. Bolgheri DOC je známé pro svá supertoskánská vína.
• Unikátní vlastnosti vína
Elegantní červené Bolgheri Superiore. Výjimečnost MARIANOVA DOC spočívá v použití odrůd Syrah (50 %) a Sangiovese (50 %), což je v Bolgheri neobvyklé, protože většina vín DOC spoléhá na Cabernet Sauvignon a Merlot. Víno je prvním Bolgheri Superiore bez bordó odrůd v kupáži. Sangiovese dodává toskánskou duši, Syrah plnost a kořeněné tóny. Spojení ve stejném poměru zaručuje mimořádnou harmonii.
• Výroba vína
Hrozny pro MARIANOVA DOC pochází z vinic obhospodařovaných dle přírodních principů (blízko organického/biodynamického pěstování). Hrozny jsou ručně sbírány a selektovány. Fermentace probíhá za použití výhradně divokých (indigenních) kvasinek. Víno zraje přibližně 18 měsíců, typicky ve velkých dubových sudech nebo částečně v baricích a velkých hliněných amforách (750l), což mu dodává komplexní strukturu.
• Barva vína
Vizuální charakteristika vína je sytá rubínová až granátová barva. Víno je čisté, s dobrou viskozitou a pomalými "nohami," což signalizuje koncentraci a strukturu.
• Aroma
Aroma je široké a bohaté, označováno za komplexní. V primárním a sekundárním aromatu dominují tóny tmavého i červeného ovoce (černá třešeň, ostružiny, sušené švestky) a koření, typicky černý pepř, lékořice a eukalyptus. Terciární aroma přináší nuance tabáku, kůže, kakaa a zralého cedrového dřeva.
• Chuť
V chuti je víno plné a koncentrované s výbornou strukturou. Má dobře integrované, ale znatelné, jemné třísloviny a svěží kyselost, která zaručuje potenciál zrání a eleganci. Dochuť je dlouhá a intenzivní, často s tóny sladkého koření a jemné slanosti.
• Párování s jídlem
Díky plnému tělu a komplexnosti je MARIANOVA DOC ideální pro slavnostní stůl. Výborně se páruje s intenzivními a strukturovanými pokrmy: pečené červené maso, divočina (např. srnčí, kančí) nebo vyzrálé, tvrdé sýry (pecorino stagionato).
• Doporučená teplota podávání
Ideální teplota pro podávání je 16−18∘C. Příliš teplé víno potlačí ovocné tóny, příliš chladné zvýrazní třísloviny.
• Potenciál archivace
Jako Bolgheri Superiore má víno významný potenciál archivace. Doporučené období k vychutnání je 5 až 15+ let od ročníku sklizně, přičemž starší ročníky mohou zrát i déle (až 20+ let).
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

 
 
                                                                                                                                    
    
    
             
                         
                         
                         
                         
                         
                        