Pinot Nero di Toscana IL CHIUSO IGT. Castello di Ama

Pinot Nero di Toscana IL CHIUSO IGT z vinařství Castello di Ama nese jméno farmy, kde bylo v roce 1984 vysazeno. Použity byly klony Pinot Nero z burgundského Morey-Saint-Denis, což podtrhuje ambici vína. Historie se naplnila v roce 2009, kdy se poprvé zrodilo toto elegantní, 100% Pinot Nero.

Značka: Castello di Ama
1 040 Kč
Kategorie: červená vína
Region: Toskánsko
Ročník: 2017, 2018
Objem: 0,75 l
Původ: Itálie
Ročník: 2017
skladem
1 040 Kč
Ročník: 2018
skladem
1 040 Kč

IL CHIUSO nese jméno farmy, na které vinařství Castello di Ama realizovalo ambiciózní projekt. Již v roce 1984 bylo vysazeno Pinot Nero s pečlivě vybranými klony z burgundského Morey-Saint-Denis. První víno s označením IL CHIUSO se "narodilo" v roce 2009, čímž vznikl toskánský odkaz na ušlechtilou odrůdu.

• Region a jeho specifika
Hrozny pro IL CHIUSO pocházejí z vinic situovaných v nadmořské výšce přibližně 500 metrů. Terroir tvoří převážně křídová půda, která odrůdě Pinot Nero, jež miluje chladné podnebí, zajišťuje svěžest, mineralitu a eleganci, přestože roste v horkém regionu Chianti.

• Unikátní vlastnosti vína
Odrůdové složení je 100% Pinot Nero. Tato ušlechtilá odrůda dává úžasně elegantní víno, které je skvěle vyvážené.

• Výroba vína
Hrozny jsou vinifikovány šetrně, s důrazem na zachování ovocných podtónů. Následuje zrání, které probíhá v dubových sudech, typických pro toskánskou a burgundskou tradici, kde víno získává sametovou texturu.

• Barva vína
Vizuálně má víno intenzivně červenou barvu, typickou pro mladší Pinot Nero, jež se s věkem mění k cihlovým odstínům.

• Aroma
Vůně je typická pro Pinot Nero – dominují tóny jahod, třešní, borůvek a fialek. Aroma se časem stává čím dál komplexnější a objevují se terciární tóny kůže a lesního podrostu.

• Chuť
Chuť je velmi harmonická, komplexní, ale přitom svěží, s plnými ovocnými podtóny. Obsahuje sametové taniny (třísloviny).

• Párování s jídlem
Díky své eleganci a svěžesti se hodí k drůbeži, králíkovi, hřibovým pokrmům nebo lanýžům.

 

• Doporučená teplota podávání
Podáváme při teplotě 16 °C.

• Potenciál archivace Víno má potenciál zrání 8–15 let.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

potvrzení věku 18