Aglianico Irpinia RE DI MORE DOC. Mastroberardino

Esence apelace Irpinia v Kampánii. Je vyrobeno ze 100% odrůdy Aglianico, která zde na sopečném terroiru dosahuje unikátní koncentrace a struktury.
Víno nabízí intenzivní aroma lesních plodů a lékořice, jež se na patře proměňuje v pevnou, ale elegantní texturu s dlouhým zráním.

Značka: Mastroberardino
645 Kč
Kategorie: červená vína
Region: Kampánie
Odrůda: Aglianico
Ročník: 2021, 2022
Alkohol %: 13,5
Objem: 0,75 l
Původ: Itálie
Ročník: 2021
Vyprodáno
645 Kč
Ročník: 2022
skladem
645 Kč

Příběh k vínu Vinařství Mastroberardino je synonymem pro region Irpinia a odrůdu Aglianico. Rodina stála za záchranou starých odrůd po zemětřesení a víno Re di More představuje vstupní bránu do světa kultivovaných, ale intenzivních červených z Kampánie, spojující historii a kvalitu.

• Region a jeho specifika
Irpinia, oblast v srdci Kampánie na jih Itálie, se vyznačuje sopečným terroirem. Nadmořská výška vinic a chladnější mikroklima dodávají hroznům Aglianico, pěstovaným na vulkanické půdě, svěží kyselost a jemné, avšak strukturované taniny.

• Unikátní vlastnosti vína
Víno je 100% vyrobeno z odrůdy Aglianico, jež bývá často označována za "Nebbiolo jihu". Re di More z apelace Irpinia DOC nese historický odkaz nedalekého Taurasi, které vinařství Mastroberardino proslavilo.

• Výroba vína
Hrozny z pečlivě udržovaných vinic jsou sklízeny ručně. Po maceraci a alkoholové fermentaci víno zraje v kombinaci velkých dubových sudů a menších barrique sudů po dobu 10 až 12 měsíců, což mu dodává komplexnost a zjemňuje taniny.

• Barva vína
Mladé víno má intenzivní rubínově červenou barvu s fialovými reflexy. Viskozita je vyšší. Postupným zráním barva přechází do cihlových odstínů, signalizujících připravenost k pití.

• Aroma
Aroma je primárně ovocné s tóny lesních plodů (zejména ostružin, dle názvu Re di More). Sekundární tóny zahrnují lékořici, černý pepř a jemnou kůži získanou zráním v barrique sudech.

• Chuť
Chuť je pevná, plná a teplá. Dominuje šťavnatá kyselinka a robustní, ale kultivovaný tanin. Dlouhá dochuť nese otisk minerality sopečného terroiru a kořeněné tóny.

• Párování s jídlem
Ideální k masovým pokrmům, především k pečenému jehněčímu, zvěřině nebo zralým sýrům. Je excelentní volbou pro slavnostní příležitosti, kde vynikne struktura vína.

• Doporučená teplota podávání
Optimální teplota pro plné vyznění aromat je 16–18 °C. Před podáváním je vhodná krátká dekantace pro uvolnění taninů.

• Potenciál archivace
Víno vykazuje značný potenciál zrání. Ideální doba pro konzumaci se pohybuje v rozmezí 4 až 8 let od lahvování.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

potvrzení věku 18