Barbera d’Alba TREVIGNE DOC. Domenico Clerico
Barbera je královnou Langhe a vinařství Domenico Clerico k ní přistupuje s úctou, která královně náleží. Proto vyrábějí víno TreVigne, které je výsledkem spojení tří různých vinic, z nichž každá má své unikátní vlastnosti.
Společně pak tvoří dokonalý orchestr, který hraje na tóny zralého červeného ovoce a hledá ideální rovnováhu mezi sametovou jemností a zářivou kyselostí, typickou pro tuto odrůdu.
Ocenění:
Robert Parker - Wine Advocate - 92 bodů
Falstaff - 92 bodů
Kategorie: | červená vína |
---|---|
Region: | Piemont |
Ročník: | 2017, 2021 |
Alkohol %: | 15 |
Objem: | 0,75 l |
Odrůda: | Barbera |
Původ: | Itálie |
•Region a jeho specifika
Hrozny Barbera pro víno Trevigné se pěstují na vinicích v Monforte d’Alba v Piemontu, jedné z nejvýznamnějších oblastí DOC. Zdejší Langhe se vyznačuje vhodným terroir pro pěstování odrůdy s velmi redukovanými výnosy, které zaručují mimořádnou extraktivnost a koncentraci vína. Pěstování hroznů je konvenční.
•Výroba vína
Po fermentaci víno zraje 12 měsíců v použitých dubových sudech a následně 6 měsíců v lahvi. Odvěká tradice a moderní technologie vytvářejí elegantní víno. Vyrábí se 100% z odrůdy Barbera.
•Barva vína
Mimořádně extraktivní víno má hlubokou rubínovou barvu, která s časem a zráním přechází do granátových odstínů.
•Aroma
Ve vůni je Trevigné typicky vinné, intenzivní, ale zároveň příjemné a jemné. Dominují tóny zralého ovoce a koření, které se prolínají s jemnými bylinnými a zemitými podtóny.
•Chuť
Na patře je víno suché, plné a robustní, s dostatkem tříslovin a mimořádnou perzistencí. Chuť je silná a strukturovaná s jemnými tóny koření a ovocných esencí.
•Párování s jídlem
Díky plné chuti se skvěle hodí k téměř všem druhům červeného a tmavého masa v různé úpravě. Skvěle doplní vyzrálé a pikantní sýry.
•Doporučená teplota podávání
Pro plné rozvinutí aroma a chuti víno podávejte při teplotě 16 až 18 °C.
•Potenciál archivace
Víno má velký potenciál archivace 8 až 15 let.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.