Il Corto Rosso di Toscana IGT Fattoria di Basciano

Il Corto Rosso di Toscana IGT je osobité červené, které již od roku 1993 pečlivě vinifikuje Paolo Masi ze samostatné výjimečné vinice, přičemž jeho vysokou kvalitu a jedinečný charakter trvale potvrzují i prestižní ocenění od uznávaného kritika Jamese Sucklinga.

620 Kč
Kategorie: červená vína
Region: Toskánsko
Odrůda: Cabernet Sauvignon, Sangiovese
Ročník: 2018, 2019
Alkohol %: 15,0
Objem: 0,75 l
Původ: Itálie
Ročník: 2018
skladem
620 Kč
Ročník: 2019
skladem
620 Kč

Od roku 1993 se Paolo Masi vrací k jediné slunné vinici s vizí: vytvořit Il Corto Rosso di Toscana IGT, které by mluvilo samo za sebe. Každý ročník je výsledkem jeho trpělivé práce a lásky, což mezinárodně potvrdil i James Suckling, uznávající jeho osobitou dokonalost.

Region a jeho specifika
Hrozny pro vznikají převážně z oblasti Rufina, charakteristické chladnějším klimatem a jílovito-vápencovými půdami. Tyto podmínky přispívají k pomalejšímu zrání a komplexnějšímu vývoji aromatických látek v hroznech.

Unikátní vlastnosti vína
Specifický přístup k vinifikaci vybrané vinice a současná sklizeň i zpracování odrůd Sangiovese a Cabernet Sauvignon vytváří víno s jedinečným projevem terroir a odrůdového charakteru.

Výroba vína
Sklizeň a vinifikace obou odrůd probíhá současně. Fermentace probíhá při kontrolované teplotě (25-28 °C) s macerací na slupkách trvající přibližně 25 dní. Jablečno-mléčná fermentace probíhá v nerezových tancích. Následuje 18měsíční zrání ve francouzských dubových sudech (z poloviny nových a z poloviny již použitých) a 6měsíční zrání v láhvi.

Odrůdové složení
Tvoří jej z 90 % Sangiovese a z 10 % Cabernet Sauvignon.

Barva vína
Tmavě rubínově červená barva s intenzivní hloubkou.

Aroma
Intenzivní a komplexní buket s dominantními vůněmi zralých bobulí a třešní, elegantně doplněnými o náznaky vanilky, pocházející z barikového zrání.

Chuť
V chuti je plné a bohaté, s hedvábně zralými taniny, které dodávají strukturu a eleganci. Závěr je dlouhý a příjemný s ovocnými a vanilkovými tóny.

Párování s jídlem
Skvěle se snoubí s bohatými masitými pokrmy, jako je hovězí steak, pečená jehněčí kýta, zvěřina a také s vyzrálými sýry. Ideální pro výjimečné večeře a slavnostní příležitosti.

Doporučená teplota podávání
   16-18 °C.

Potenciál archivace
Má dobrý potenciál k dalšímu zrání v láhvi. Doporučuje se vychutnat po 3-7 letech od lahvování, kdy se jeho komplexnost a elegance plně rozvinou. Maximální doba archivace může dosáhnout 10-12 let za optimálních skladovacích podmínek.

#IlCorto #RossoToscana #FattoriaDiBasciano #SangioveseCabernet #SuperToskánské #italskevino #cervenevino #vino #ocenenevino #kvalitnivino #degustacevina #vinnytip #vinoteka #redwine #tuscanywine #italianwine #wein

 

 

 

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

potvrzení věku 18