Prephyloxera – La Vigna di Don Peppino Etna Rosso DOC. Tenuta delle Terre Nere

Veronelli ho označil za bezkonkurenčně nejlepší Etna Rosso a dokonce za nejlepší víno celé Sicílie.
Připravte se na ochutnávku historie s Etna Rosso Prephyloxera – La Vigna di Don Peppino od Terre Nere, vína z vinice, která přežila řádění révokazu.
Tato mimořádná vinice se nachází v nadmořské výšce téměř 1 000 m a je osázena neuvěřitelně starou révou, jejíž stáří dosahuje 140 let na původních podnožích.
Jednoduše řečeno, jde o opravdu fantastické víno a tekutý klenot.

Značka: Terre Nere
5 570 Kč
Kategorie: červená vína
Region: Sicílie
Ročník: 2018, 2019, 2020, 2022
Alkohol %: 14,5
Objem: 0,75 l
Odrůda: Nerello Mascalese, Nerello Mantellato
Původ: Itálie
Ročník: 2018
skladem
5 570 Kč
Ročník: 2019
skladem
5 570 Kč
Ročník: 2020
skladem
5 570 Kč
Ročník: 2022
skladem
5 570 Kč

Vigna di Don Peppino je legendou vinařství Terre Nere. Prephylloxera vinice se 140 let starou révou na původních podnožích přežila révokaz díky vysoké nadmořské výšce téměř 1 000 m. Je to sběratelský klenot. Kritik Veronelli ji označil za bezkonkurenčně nejlepší Etna Rosso a nejlepší víno Sicílie, což potvrzuje její zcela mimořádnou kvalitu.

• Region a jeho specifika
Vinice se nachází na severním svahu Etny. Vulkanická půda, bohatá na minerály, spolu s vysokou nadmořskou výškou dodává vínu extrémní koncentraci a minerální hloubku, charakteristickou pro Etna Rosso DOC.

• Unikátní vlastnosti vína
Víno je odrůdově téměř 100 % Nerello Mascalese (s malým množstvím Nerello Mantellato). Prephylloxera status a původní podnože jsou klíčové pro unikátní jemnou strukturu a eleganci.

• Výroba vína
Vinifikace probíhá burgundským stylem. Macerace a kvašení na šlupkách trvá 10–15 dní v nerezových tancích. Po malolaktické fermentaci zraje 18 měsíců v malých dubových soudcích (25 % nové). Lahvování se provádí bez filtrace.

• Barva vína
Barva je rubínově červená, ne tak tmavá jako u ostatních cru, avšak s velkou čistotou.

• Aroma
Vůně je překrásná, s tóny červených třešní, růžových květů a mohutnými minerálními tóny z vulkanické půdy.

• Chuť
Na patře cítíme burgundské tóny červeného ovoce, se šťavnatým a živým charakterem, oříškovým tělem a velmi působivým dlouhatánským závěrem.

• Párování s jídlem
Hodí se k důležitým pokrmům z červeného masa, zvěřině a uzrálým sýrům.

• Doporučená teplota podávání
Servírovat doporučujeme při teplotě 16–18 °C.

• Potenciál archivace
Díky koncentraci a struktuře ze staré révy se potenciál archivace pohybuje v rozmezí 15–30 let.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

potvrzení věku 18